Maailmannäyttelyiden historiaa

Ensimmäinen maailmannäytteli järjestettiin Lontoossa jo vuonna 1851. Näyttelypaviljongiksi rakennettiin upea Crystal Palace -lasipalatsi, joka oli erikoisen keveine rakenteineen aikansa insinöörien taidonnäyte ja ylpeys. Kristallipalatsi oli upean valoisa tila, jolle kuitenkin kävi lopulta surullisesti. Se nimittäin tuhoutui tulipalossa 1936 Sydenham Hillissä, jonne se oli siirretty 1855. Maailmannäyttely luotiin esittelemään aikansa kulttuuria ja teollisuutta, ja siitä tuli sittemmin erittäin suosittu tapahtuma. Lontoon messut kestivät viisi kuukautta maaliskuun alusta lokakuun loppuun, ja tuona aika 13 000 näyttelyä ehti käydä katsomassa yli kuusi miljoonaa ihmistä.

 

Lontoon jälkeen seuraava maailmannäyttely järjestettiin New Yorkissa USA:ssa vuonna 1853. Myös sinne rakennettiin oma kristallipalatsi ja sen rinnalle 96 m korkea näköalatorni. Nämäkin nähtävyydet tuhoutuivat tulipalossa, mutta jo 1850-luvulla. Kesäkuusta 1853 aina vuoden 1854 lokakuuhun auki ollut näyttely ei ollut 1,1 miljoonalla kävijällään samanlainen menestys kuin Lontoon messut, mutta se oli ensimmäinen New Yorkin massatapahtuma. New Yorkin jälkeen maailmannäyttely on järjestetty USA:n maaperällä useammin kuin missään muussa maassa, mm. Chicagossa ja San Franciscossa.

 

Seuraava maailmannäyttely järjestetään Milanossa Italiassa 1.5.2015 alkaen aina lokakuun loppuun saakka. Tämän vuoden näyttelyn teema on “Planeetalle ravintoa, elämälle energiaa” (Feeding the planet, energy for life). Tämä expo jatkaa teemallaan edeltäjiensä jalanjäljillä, ja se pyrkii esittelemään uusimpia innovaatioita mm. teknologiasta, kulttuurista, perinteistä ja luovuudesta sekä niiden suhteesta ravinnontuotantoon. Valitettavasti Suomi ei tänä vuonna osallistu tapahtumaan, mutta Aalto-yliopistolta on kutsuttu arkkitehtuuriosasto osallistumaan paviljonkien suunnitteluun.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>